Elementor geïnstalleerd? Fantastisch, nu kan het bouwen van je website beginnen! Je kunt natuurlijk helemaal ‘from scratch’ beginnen, maar soms is een beetje inspiratie ook fijn. Ik heb 6 gratis Elementor templates voor je op een rij gezet, zodat je meteen van start kunt gaan!
Nog geen Elementor gebruiker? Elementor Pro installeren in 4 stappen >
Wat is het verschil tussen een WordPress thema en een template?
Een WordPress thema beïnvloed het ontwerp van je hele website. Een template heeft alleen invloed op bepaalde gedeeltes, zoals pagina’s, blokken of pop-ups. Per website kun je maar één thema installeren, maar je kunt prima gebruik maken van meerdere templates.
Wanneer je net begint aan je nieuwe website kun je het beste op zoek gaan naar een thema dat past bij het doel van je site (bekijk dit handige lijstje van thema’s voor Elementor). Heb je al een website, maar zoek je nog inspiratie voor bepaalde onderdelen van je website? Dan is een template wat je zoekt!
1. Elementor’s eigen template library
Wist je dat Elementor zelf een bibliotheek heeft met 100 gratis Elementor templates? Om al deze templates te kunnen gebruiken moet je wel een licentie van Elementor Pro hebben, maar zodra je die hebt aangeschaft kun je direct beginnen. En het mooie: voor deze templates hoef je geen extra plugins te installeren. Je kiest de template direct vanuit de Elementor Pagebuilder.
2. Katka Template Pack
Wanneer je block-templates zoekt voor de verschillende secties van je website, dan ben je bij Katka aan het juiste adres. Bij Katka vind je gratis Elementor templates voor blocks, popups en pagina’s. En hoewel de pagina en popup-templates betaald zijn, kun je meer dan 240 block-templates gratis downloaden! Je kunt er voor kiezen een klein bedrag te geven, en wanneer je er meer dan $47 dollar voor over hebt krijg je ook nog 114 popup templates en 135 pagina templates.
3. Envato Elements
Wanneer je de WordPress plugin van Envato Elements installeert kun je gebruik maken van meer dan 2.000 Elementor pagina templates. In je WordPress omgeving kun je deze templates rustig bekijken. Wanneer je er één gekozen hebt kun je deze importeren, en verschijnt hij bij Elementor’s ‘My Templates’. Oh, en geen zorgen: wanneer er ‘Pro’ bij staat hoef je niet te betalen! Dit betekent alleen dat je een Elementor Pro gebruiker moet zijn.
Naast de 2.000 gratis Elementor templates kun je ook nog eens gebruik maken van de losse block- en pop-up templates. Handig wanneer je bijvoorbeeld alleen een krachtige call-to-action zoekt.
4. Templately
Naast een betaalde versie met meer dan 200.000 websites heeft Templately ook een gratis bibliotheek. Hier vind je meer dan 1.500 gratis Elementor templates voor jouw nieuwe website. Je vind deze bibliotheek door de Templately plugin te installeren in je WordPress omgeving.
De meeste templates werken met de gratis versie van Elementor in combinatie met de Essential Addons plugin. Kies je één van de premium templates? Dan heb je Elementor Pro nodig.
5. LaunchParty
Dit is een interessante! De meer dan 650 gratis Elementor templates van LaunchParty waren oorspronkelijk eigenlijk onderdeel van een cursus die je leert je eerste Elementor website te bouwen. Helaas is de website opgeheven, maar via WPbuilt.co kun je de templates nog wel gratis downloaden.
De templates hebben allemaal een soortgelijk uiterlijk, wat ervoor zorgt dat je ze eindeloos kunt combineren. Wanneer je een goede combi van onderdelen bij elkaar hebt gezocht kun je ze uploaden naar je website, een de kleuren op elkaar afstemmen voor een mooi geheel. Let op: voor de meeste templates heb je een Elementor Pro licentie nodig.
6. Astra Starter Templates
Je zult het Astra-thema vast kennen. Er zijn veel websitebouwers die dit thema gebruiken in combinatie met Elementor (lees hier waarom). Maar wist je dat Astra ook een eigen template bibliotheek heeft met gratis templates voor Elementor? Met de Starter Templates -plugin heb je keuzen uit meer dan 280 voorgebouwde websites. Kies er één uit, pas de kleuren aan en installeren maar!
Wanneer je de gratis Elementor templates bekijkt op de website van Astra kun je in je browser vast bekijken hoe ze eruit zien in verschillende kleuren.
Waarom een template gebruiken?
Misschien denk je: het is toch belangrijk dat je een uniek ontwerp hebt voor je website? Waarom maak ik dan niet zelf een ontwerp voor mijn website? Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Wanneer je gebruik maakt van een template, betekent dat niet dat je website niet meer uniek is!
Een template kun je namelijk volledig aanpassen aan jouw stijl! Via de WordPresss customizer kun je alle kleuren en lettertypen in je thema aanpassen. Wanneer je vervolgens overschakelt naar Elementor kun je alle indelingen, vormen en afstanden regelen. Waar je dus begint met een kant-en-klaar template, pas je deze volledig naar eigen wens aan.
Ben je tóch op zoek naar een volledig unieke website? Ik help je graag op weg. Neem contact op, dan bespreken we de mogelijkheden!